31 Temmuz 2012 Salı

MONOKLONAL ANTİKORLAR (MONOCLONAL ANTİBODİES)



      Normalde yabancı madde saldırılarında vücut tarafından çok sayıda farklı antikorlar yapılması bağışıklık sisteminin bir yöntemidir. Bir antikor, spesifik bir antijeni hedefleyen yapışkan bir proteindir.  Daha önceleri  antijen içeren hücreleri yok etmek için bağışıklık sisteminin diğer bölgelerine bağlı olan antikorlar, antijenleri bulup onlara saldırana kadar vücutta sirküle olurlar.
      Spesifik bir antikorun çok fazla kopyası laboratuvurda yapılabilir. Bunlar monoklonal antikorlar olarak bilinirler (mAbs veya moAbs). Bu antikorlar, hastalıklarla mücadelede faydalı olabilirler  çünkü belirli bir hedef için spesifik olarak tasarlanabilirler, örneğin kanser hücrelerini bulabilirler.


        Figür 1 : Hibridoma (sürekli olarak antikor üreten melez hücre) hücrelerinin elde edilişi
                     ve monoklonal antikorların tekli antijen spesifikliği.

     Günümüzde monoklonal antikorlar kanserin bazı tipleri de dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu antikorlar, tedavide büyük avantaj sağlarlar çünkü diğer bir takım kanser tedavilerinin aksine bunlar çok spesifiktirler ve yan etkileri hafif olabilir. Fakat araştırmacılar ilk olarak atak için doğru antijeni belirlemek zorundadırlar. Kanser için bu her zaman kolay değildir ve bazı kanserlere karşı diğerlerinden daha faydalı olması için mAbs ler şimdiye kadar denenmiş olmak zorundadır.Yaklaşık son 15 yılda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (the US Food and Drug Administration ) belirli kanserlerin tedavisi için onlarca mAbs için onay vermiştir. 
      Araştırmacılar olarak daha çok antijen bulmalıyız ki kansere daha fazla etkili monoklonal antikorlar yapmak mümkün olsun. Kanserin bazı türleri üzerinde yeni monoklonal antikorlar klinik olarak denenmektedir.

MONOKLONAL ANTİKORLARIN TİPLERİ
Kanser tedavisinde iki tip monoklonal antikor kullanılır.
  • Çıplak monoklonal antikorlar, kendi başlarına çalışan antikorlardır. Bu monoklonal antikor çeşidi için ilaç veya radyoaktif materyal saldırısı yoktur. Bunlar günümüzde en yaygın kullanılan monoklonal antikorlardır.
  • Konjuge monoklonal antikorlar, bir kemoterapi ilacı, radyoaktif partikül veya bir toksine katılırlar. Bunların görevi en küçük bölgelerde, yönlendirilmiş cihazlar gibi davranarak, kanser hücrelerine gerekli maddeleri doğrudan aktarmaktır.
Çıplak Monoklonal Antikorlar
      Birçok mAbs, kanser hücreleri üzerindeki antijenlere yapışır, ama serbest-yüzücü proteinler veya kanserli olmayan diğer hücreler üzerinde de işlem yapar.
     Çıplak mAbs farklı bir şekilde çalışabilir. Bazı kanser hücrelerine yanıt olarak bağışıklık sisteminin tepkisini arttırabilirler. Diğer görevlerinde biri de kanser hücrelerinin büyümesini sağlayan proteinlerin aktivitelerini bloklamaktır. (Bazen ikisi birden)
       Bazı çıplak antikorlar kanser hücrelerine, onları yıkmak amacıyla, vücudun immün sisteminin bir işarteleyicisi olarak saldırırlar. Alemtuzumab (evre 3-4 refrakter kronik lenfositik lösemi tedavisinde kullanılan monoklonal antikordur ve CD52 ye karşıdır) ilacının kronik lenfositik lenfomada hastaların tedavisinde kullanılması örnek olarak verilebilir. Alemtuzumab, B ve T hücreleri olarak isimlendirilen bağışıklık hücreleri üzerindeki CD52 antijenine bağlanan bir antikordur. Bu antikor, bağışıklık sistemi tarafından hücre tahribatını tetikler.

Konjuge Monoklonal Antikorlar
     Monoklonal antikorlar bir radyoaktif madde, ilaç veya toksine saldırıyorlarsa konjuge monoklonal antikorlar olarak isimlendirilirler. Monoklonal antikorlar bu maddelerden birini doğrudan kanser hücresine almak için yön belirleme makinası aleti olarak kullanılmışlardır. Bu antikorlar hedef antijeni bulup üzerine takılana kadar vücutta sirküle olurlar. Ona en çok ihtiyaç duyduğu toksik maddeyi verirler. Bu durum, vücudun diğer bölgelerindeki normal hücrelerine verilecek zararı azaltır.
      Konjuge monoklonal antikorlar bazen etiketlenmiş veya yüklü antikorlar olarak sevkedilebilirler. Onlar bölünmüş ya da belirli gruplara bağlı olarak bulunabilirler.

REFERANSLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder