11 Ağustos 2012 Cumartesi

Zorla yaptırılan beyin fırtınası!


  • Kanserli hücre gruplarında tümör oluşumuna neden olan büyümeyi dokudaki hücrelerin %10 'u sağlamaktadır. Nanoteknolojik kapsüller kullanılarak içerilerine o hücrelerin apoptizisini sağlayacak bir protein konulup, spesifik olarak o hücreleri tanıyacak işaretleyicilerle işaretleme yapılıp kanser dokusunda çoğalmayı sağlayacak hücrelerin ölümü gerçekleştirilebilir. Böyle tümörün ilerlemesi durdurulabilir. Hatta kanserli dokunun tamamı da bu yöntem kullanılarak yok edilebilir.
  • Kadınlarda BRCA1 ve BRCA 2 genleri tümör önleyici genlerdir. Kadınlarda özellikle meme kanserinde etkindir ve diğer kanser türlerine de genlerdeki değişimleri engelleyemediği için yatkınlık sağlar. Meme kanserli birçok hasta bu genler bakımından iki primerlidir yani bir ya da daha fazla aile bireyinden bu genleri mutasyonlu olarak almıştır. Bir kadın taşıyıcı özelliklerdeki BRCA1 ve BRCA2 genlerini anne ve /veya babasından almış ya da sonradan oluşmuşsa meme kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riski yüksektir.
    Sadece ailesel olan mutasyonlar için olmak üzere BRCA genleri kaynaklı meme kanserlerini engellemek için yatkınlık geni taraması yaptırılıp, mutant olanların in-vitro döllenmeden sonra anneye embriyo enjekte edilmeden önce hücre kültürü aşamasında hedefe yönelik mutagenez çalışmaları ile mutagenez düzeltilebilinir. Normal döllenme sırasında anne karnındaki zigota in-vivo ortam olduğu için hedefe yönelik mutagenez uygulaması yapılamayacaktır. Ancak zigotun birkaç hücreden oluştuğu aşamada bu işlem yapılabilir.
  • Diyabet hastalarında, pankreatik beta cell insulin deficient olanlarda diferansiyel insülin üretebilen kök hücre nakliyle bi tedavi olabilir.
  • SiRNA kendine ait olmayan mRNA ları parçalayarak yok eder ve onların genoma yayılmasını engeller. Spesifik antiyeni olan matastatik prostat karsinom gibi kanser türlerinde ilgili işaretleyicilere spesifik siRNA ile hastalık ilerlemesi durdurulabilir. Çünkü kanserli hücrelerdeki genlerin protein ekspresyonu baskılanmış olacak ve protein ekprese edemeyen kanserli hücrelerde ilerleyişini durdurmak zorunda kalacaklardır.
  • Vücudunda fazla miktarda östrojen salgısı olan erkek hastalara, bu durumu istememeleri durumlarda östrojen salgısının yarattığı kadınsı davranış etkilerini baskılamak için biyoteknolojik yöntemlerle üretilebilinecek olan testesteron hormonu verilebilir. Tam bir tedavi olamasa da hastanın yaşam kalitesi bu şekilde yükseltilebilirnir.
  • Genetik regülasyon sistemleri genlerin ekspresyonlarının ihtiyaca göre düzenlenmesinde ve yaşamsal niteliği onların genlerin devamlı etkin olmasında rol oynayan sistemlerdir. Örneğin; bir molekülün hücre içerisinde gereğinden fazla olması durumunda represör moleküller ve küçük efektör moleküller kullanılarak genin aktivitesi baskılanabilir. Bu sistemler genellikle represör veya aktivatörlerin meydana getirdikleri komformasyonel değişiklerle ya da salgılanılan uyarıcı proteinlerle mümkün olur. Kanserli dokuda dokunun sürekli olarak büyüdüğünü anlayan sinyaller belirlemek mümkün olsa ya da o tümör dokusunun sürekli olarak çoğaldığının bilindiği durumlarda genetik regülasyon sistemlerine benzer bir regülasyon sistemi geliştirilebilir. Bu sistemler dokunun kendisine de geliştirilebilir. Böylece çok fazla bölünmenin olduğu dokulara spesifik olarak kontrol mekanizmaları olacağı için doku büyümesi gözlenemeyecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder