16 Nisan 2014 Çarşamba

VOSTOK GÖLÜ VE ORTAYA ÇIKARDIĞI SORULAR

BUZULUN 2 MİL ALTINA GÖMÜLÜ ANTARTİK VOSTOK GÖLÜNDE YAŞAM BULUNDU

2012 yılında Rus bilim insanlari tarafından keşfedilen ve bir buzulaltı gölu olan Vostok Gölü havzasından elde edilen buz çekirdeklerinin analizinde 3507 organizmadan DNA analizi yapılmıştır. Büyük kısmi daha önce keşfedilmemiş birçok bakteri ve diğer tek hücreliler aynı zamanda mantarlarında içlerinde bulunduğu çok hücreli organizmalar bulunmuştur. Bilim insanlarının şaşırtan yaşam çeşitliliğine sahip bu göl için; zorlu şartlarda izole kalmış olabileceği gibi düşünceler vardır.


Radar satellite image of the ice over Lake Vostok, Antarctica Photo: Science Photo Library

Vostok Gölü ilk defa 15 milyon yıl önce buzla kaplanmıştır, şimdi yüzeyin 12000 feet altında gömülüdür ve bu durum yüksek basınç yaratmaktadır. Bu sebeple besin miktarınin az olması bekleniyor. Bununla birlikte, gölden yükselen suyun yukarıdaki geniş buz kütlesinin altında donarak oluşturduğu buz parçacıkları hayat dolu bir ğörüntü ortaya çıkarmaktadır.


Bu keşif diğer gezegenler üzerinde, başka zorlu şartlar altında da canlılık bulunabileceği umutlarını yükseltecektir. Örnek olarak; Jupiter'in uydularından biri olan Europa içinde canlı bulunduran bir okyanusu buz kabuğunun altında gizliyor olabilir.


Buz çekirdeklerinin içindeki biyolojik materyallerin DNA analizini yapan Ohio' daki Bowling GreenState Üniversitesi'nden biyolog Dr. Scott Rogers1; "Herkesin düşündüğünden daha karmaşık sonuçlar elde ettik. Bu bize yaşamın azmini ve organizmaların uzun yıllar önce, bizim yaşadıklarını düşündüğümüz yerlerde nasıl hayatta kalabildiklerini, neyin yaşanabilir olduğu ve neyin değişmediğini gösterir." demistir.

Vostok gölü 160 mil uzunluğunda ve 30 km genişliğindedir ve Antartika buz tabakasının altındaki yaklaşık 6000 mil kare alanı kaplamaktadır.

Çıkarılan örneklerin içerisinde bulunan bakteriler ile balık, kabuklular ve halkalı solucanın sindirim sistemi arasında bulunan ortak özellikler gölde hala yaşayan daha karmaşık hayat olabileceği umudunu doğurmaktadır. 15 milyon yıldır dünyanın gizli kalan ve şimdi izole edilen DNA sekanslarının bazıları bilim için özgun ve derinliklerde evrilmiş yeni bir türe ait olabilir.


                           D. Rogers ve arkadaşları, PLOS One dergisindeki yazıda;

"Bu sekanslar Vostok Gölü içerisinden çıkabilecek karmaşık bir çevreyi akla getirmektedir. Su, deniz, sediment ve buzlu ortamlarda yaşayan organizmalardan alınan diziler buzun içerisindeki hediyelerdir. Buna ek olarak diğer bir büyük çoğunluk hayvan ve/veya bitkilerin simbiyoz tarzında yaşayan organizmalarının dizileridir.

35 milyondan fazla yıl önce Vostok Gölü atmosfere açık bir alandı ve ormanlık bir ekosistemle çevriliydi. O zaman, bir deniz koyu olma ihtimali olan bu göl muhtemelen organizmaların kompleks bir ağını içeriyordu. Yaklaşık 15 milyon yıl önce göl, parçalar halinde buza dönüşmeye başladı. Muhtemelen nu zamanlarda organizmalar gölde birikmeye başlamışlardır. Mevcut koşullar önceki tarihlerden farklı olsa da göldeki organizmalar şaşırtıcı derecede farklılıklarını korumuş görünmekteler. Bu organizmalar Lake Gölü' nde değişen yaşam şartlarına yavaş adapte olmuş olabilirler, geçmiş 15-35 milyon yıl karasal sistemden buzulaltı sistemine dönüşmüş olabilirler. " demişlerdir.


Konuyla ilgili yardımcı linkler;




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder